woensdag 14 januari 2015

8 augustus 2014 - Normandië verkennen - starten doen we aan Utah Beach


Eerste stop in Normandië - UTAH BEACH



Ingang Aire camping-Car Park Sainte Marie du Mont - Utah Beach (655 km)

Donderdag eerst nog naar mijn dochter in Wulpen geweest en daar ook overnacht. Vrijdagmorgen 8 augustus eerst nog gaan tanken in Veurne en doorgereden naar Utah Beach in Saint-Marie-du-Mont - cp plaats Aire camping-Car Park Sainte Marie du Mont (Betaalautomaat - cp-plaats is op 5 min van het  strand (einde van de weg)

De weg van de cp-plaats waar we staan loopt recht naar zee (+/-300 meter) - dit is Utah Beach. zeer mooi strand en voor de schelpenzoekers ..... heel mooie schelpen te vinden.

 
Op het einde van deze straat ligt de cp-plaats - links ligt camping Utah Beach

Camping Utah Beach - mooi verzorgde camping, maar ze was volzet toen wij daar waren.
Oorlogsmuseum Utah Beach op wandelafstand van onze cp-plaats (15 min)

 

(Zat. 9 aug.) Zelfde route gereden als de geallieerden bij de bevrijding.

Marktplein Sainte-Mére-Eglise

Ook hier is er een groot oorlogsmuseum
En hij hangt nog steeds aan de kerktoren. Er is nabij het centrum een grote parking voor Campers. Een klein dorpje maar veel toeristen. 

Vandaag doorgereden van Utah Beach naar Point Hoc

Zondag 10 aug - Point Hoc
Hier brachten de bevrijders de doodsteek toe aan de Duitsers, vandaar dit monument dat dit symboliseert.  Veel wind en af en toe een stevige bui.
Na Point Hoc doorgereden naar Omaha Beach, de buien waren weg en de zon kwam terug piepen.


Omaha Beach - parkings voorzien voor campers en bussen. Hier ook nog een oorlogsmuseum bezocht.
Van Omaha Beach doorgereden naar Amerikaans kerkhof, hier liggen de gesneuvelden van Omaha Beach ..... als je dit ziet wordt je stil. De begraafplaats ligt bovenaan het strand waar de soldaten zijn gestorven, je kunt via een trap omlaag wandelen. 
Hier kan je omlaag wandelen naar het strand.
Mozaïek van de kapel op begraafplaats (op plafond)



Hopelijk nooit meer oorlog .... maar de dag van vandaag is dit nog steeds geen realiteit.

Verder gereden naar Arromanches-Les-Bains

Doorgereden naar onze overnachtingsplaats - Camping Municipal d' Arromanches, gelegen vlakbij centrum, gewoon het hoekje om wandelen. Uitstekende cp-plaatsen, een aanrader.


Het strand van Arromanches, hier gingen de Engelsen aan land met alle materiaal. Een prachtig museum in het dorp en boven op de berg kan je een realistische film bekijken (360°) .... dit moet je echt gezien hebben. Boven op de berg heb je ook parkeerplaatsen voor de campers.

Zicht op ARROMANCHES-LES-BAINS

Zicht op Arromanches-Les-Bains - bovenaan zie je een tank en daar heb je ook de cinema van 360°. 
(Dinsdag 12 aug.) Laag tij - vandaag lange wandeling gemaakt boven op de kliffen van Arromanches-Les-Bains .... prachtig!
Dit zijn nog de overblijfsels van de landingsbruggen, een gedetailleerde uitleg krijg je in het museum op het dorpsplein.
Wandelen over het strand in de avondzon ..... je kan het niet geloven dat op deze mooie plaats zoveel mensen zijn gestorven.
Het moment voor mooie foto's want de zon zakt in de zee ......
Nog eentje de dag nadien bij opkomend tij

  Woensdag 13 augustus vertrokken naar St. Vallery sur Somme

Oeps, geen foto van de cp-plaats genomen .... Aire de Camping-Car, St. Valery sus Somme (100 pl) - Mooie rustige plaats op 1,5 km van centrum. N 50°10'55" - E 1°37'44"
De weg van de cp-plaats naar het centrum gaat steil bergaf .... voor oudere mensen een zware opdracht. En campers zijn niet toegelaten in het centrum (overal borden).
 

Een steile Bloemenstraat
Drukke wandelboulevard
Aan de andere kant zie je in de verte Le Crotoy liggen. Heel raar als je de baai ziet leegstromen en de boten komen droog te liggen (zeer sterke stroming).
Zicht op Le Crotoy - daar zijn we nog maar net geweest in juni 2014

Het was een leerrijke, boeiende trip langs de kust van Normandië.


Donderdag 14 augustus vertrokken richting België, meer bepaald Wulpen (Oostduinkerke). Onze vaste cp-plaats bij mijn dochter, stroomkabel door de haag en klaar is kees. Vrijdag 15 augustus in de namiddag vertrokken huiswaarts - de Antwerpse Kempen - thuis om 18u00.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten